FOLATES AND THEIR AVAILABILITY IN FOODS EVALUATED BY LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC). VALIDATION AND APPLICATION IN FOOD NUTRITIONAL QUALITY.

Authors

  • A. B. Olivares
  • M. J. Bernal
  • G. Ros
  • C. Martínez
  • M. J. Periago
Keywords: folatos, ácido fólico, derivados folato, conjugasa, cromatografía líquida

Abstract

In this article it is presented the most precise chromatographic method to determine the different forms of B9 vitamin (folic acid or folacin) in foods, besides their availability (mono or polyglutamates). It is based in high performance liquid chromatographic method (HPLC) which protocol permits the extraction, purification and separation of folic acid and its different derivatives forms. This method has been validated with the standards and certified reference materials and compared with others investigation groups versus microbiological assays.

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Author Biographies

A. B. Olivares

Departamento de Tecnología de Alimentos, Nutrición y Bromatología Grupo de Investigación de Nutrición y Bromatología (E098-02) Facultad de Veterinaria Universidad de Murcia

M. J. Bernal

Departamento de Tecnología de Alimentos, Nutrición y Bromatología Grupo de Investigación de Nutrición y Bromatología (E098-02) Facultad de Veterinaria Universidad de Murcia

G. Ros

Departamento de Tecnología de Alimentos, Nutrición y Bromatología Grupo de Investigación de Nutrición y Bromatología (E098-02) Facultad de Veterinaria Universidad de Murcia

C. Martínez

Departamento de Tecnología de Alimentos, Nutrición y Bromatología Grupo de Investigación de Nutrición y Bromatología (E098-02) Facultad de Veterinaria Universidad de Murcia

M. J. Periago

Departamento de Tecnología de Alimentos, Nutrición y Bromatología Grupo de Investigación de Nutrición y Bromatología (E098-02) Facultad de Veterinaria Universidad de Murcia
How to Cite
Olivares, A. B., Bernal, M. J., Ros, G., Martínez, C., & Periago, M. J. (2004). FOLATES AND THEIR AVAILABILITY IN FOODS EVALUATED BY LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC). VALIDATION AND APPLICATION IN FOOD NUTRITIONAL QUALITY. Anales de Veterinaria de Murcia, 20, 59–74. Retrieved from https://revistas.um.es/analesvet/article/view/17701
Issue
Section
Trabajos Fin de Grado/Fin de Máster