Agroecological production as an alternative to agribusiness. Narratives of an experience in Junín (Buenos Aires, Argentina)

Authors

DOI: https://doi.org/10.6018/rmu.522331
Keywords: agroecology, agribusiness, alternatives, Junin, Argentina

Abstract

The objective of this paper is to emphasize the importance of agroecological production based on concrete experiences as an alternative to the agribusiness mode of accumulation. The field work was carried out in the Junín district (Buenos Aires, Argentina). The research was carried out from an ethnographic approach within the qualitative perspective. The scientific and political foundations of agroecology were studied and from a case analysis, it was concluded that agroecological production is a concrete alternative to the extractivist model of agribusiness. It is constituted as an optimal scale of exploitation between production volumes, cultivated area without pesticides, in addition to the benefits in relation to costs (tangible and intangible).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Altschuler, B. (2013). Territorio y desarrollo: aportes de la geografía y otras disciplinas para repensarlos. Theomai, 27-28, 64-79.

Azcuy Ameghino, E. (2007). Producción Familiar, Producción Capitalista y descampesinización: aspectos teóricos y problemas interpretativos. En La Argentina rural del siglo XX: fuentes, problemas y métodos. Buenos Aires: Universidad Nacional de Quilmes.

Azcuy Ameghino, E. (2014). Durmiendo con el enemigo: capitalismo y campesinado en Argentina. Revista interdisciplinaria de estudios agrarios, 40, 5-35.

Carrasco, A., Sánchez, N. y Tamagno, L. (2012). Modelo agrícola e impacto socio-ambiental en la Argentina: monocultivo y agronegocios. Comité del Medio Ambiente. Universidad Nacional de La Plata.

Cerdá, E., Sarandón, S. y Flores, C. (2014). El caso de “La Aurora”: un ejemplo de aplicación del enfoque Agroecológico en sistemas extensivos del sudeste de la provincia de Buenos Aires, Benito Juárez, argentina. En S. J. Sarandón y C. C. Flores (eds.), Agroecología: bases teóricas para el dise- ño y manejo de agroecosistemas sustentables (437-463). Universidad Nacional de La Plata.

Cittadini, R. y Gasselin, P. (2019). Procesos de transición agroecológica y cooperación en la agricultura francesa, diferencias y analogías con la situación argentina. Conference: XI Jornadas interdisciplinarias de estudios agrarios y agroindustriales Argentinos y latinoamericanos. Buenos Aires.

Córdoba, M. S. (2015). Viaje al corazón del negocio agrícola. Dispositivos de legitimación e intervención territorial del modelo de agronegocios en Argentina (tesis doctoral). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Altos Estudios Sociales. Buenos Aires.

Costantino, A. (2012). La pampa sigue ancha y ajena. La persistencia del poder terrateniente en la región pampeana argentina en la etapa de la sojización. FLACSO, México.

Davis, J. H. y Goldberg R. A. (1957). A Concept of Agribusiness. Boston: Harvard University.

Deambrosi, N. y Tagliabue, P. (2013). Territorio, trabajo y salud: Una mirada desde dos actividades productivas. Producción granífera en Zona Núcleo y producción ladrillera en el sudeste santiagueño. Geograficando, 9 (9). http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/art_revistas/pr.6066/pr.6066.pdf.

Giarracca, N. y Teubal, M. (2006). Democracia y neoliberalismo en el campo argentino. Una convivencia difícil. En H. Grammont (ed.), La construcción de la democracia en el campo latinoamericano (69-94). CLACSO, Buenos Aires.

Gómez Lende, S. (2015). El modelo sojero en la Argentina (1996-2014), un caso de acumulación por desposesión. Mercator (Fortaleza), 14 (3), 7-25.

Gorban, M. (2018). Salud, Nutrición y Modelo Productivo. En W. Pengue y A. Rodríguez (eds.), Agroecología, Ambiente y Salud: Escudos Verdes Productivos y Pueblos Sustentables. Buenos Aires y Santiago: FundaciónmHeinrich Boll Stiftung.

Gras, C. y Hernández, V. (2013). El agro como negocio: producción, sociedad y territorios en la globalización. Buenos Aires: Ed. Biblos.

Gras, C. y Hernández, V. (2016). Radiografía del nuevo campo argentino: Del terrateniente al empresario trasnacional. Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.

Guber, R. (2016). La etnografía: método, campo y reflexividad. Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.

Gudynas, E. (2011). Buen vivir: Germinando alternativas al desarrollo. América Latina en movimiento, 462, 1-20.

Krotz, E. (2002). La otredad cultural entre utopía y ciencia. México: UAM, FCE.

Lipietz, A (2002). A ecologia política, solução para a crise da Instância política? En Alimonda, Héctor (comp.) Ecología Política. Naturaleza, sociedad y utopía. CLACSO, Buenos Aires.

Lucero, P. y Frasco Zuker, L. (2021). Desigualdad territorial y agronegocio. Estrategias de reproducción social en el agroargentino (Junín e Iguazú, Argentina). Estudios Rurales. Publicación del Centro de Estudios de la Argentina Rural, 11 (21), 1-17.

Martínez, M. y Artés, J. (27 de febrero de 2018). La “moda” del feminismo: relato sobre la vida y la muerte del sistema capitalista. El Salto. https://www.elsaltodiario.com/el-rumor-de-las-multitudes/la-moda-del-feminismo.

Martínez Dougnac, G. (2008). Notas sobre los procesos de concentración económica en el corazón sojero de la pampa húmeda. En Doc. CIEA n. 3: Políticas, tendencias y problemas en el agro argentino. http://www.ciea.com.ar/documentos-de-trabajo/documentos-de-trabajo-3-2008/

Palmisano, T. (2014). Los señores de la Tierra. Transformaciones económicas, productivas y discursivas en el mundo del agronegocio bonaerense (Tesis doctoral). Universidad de Buenos Aires.

Reboratti, C. (2010). Un mar de soja: la nueva agricultura en Argentina y sus consecuencias. Revista de Geografía Norte Grande, 45, 63-76.

Rodríguez, J. y Seain, C. (2007). El sector agropecuario argentino, 1990- 2005: del crecimiento con crisis a la exteriorización de la renta. En K. Forcinito y V. Basualdo (eds.), Transformaciones recientes en la economía argentina. Tendencias y perspectivas (57-78). Buenos Aires: Prometeo.

Sarandón, S. J. y Flores, C. C. (2014). Agroecología: bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables. Editorial de la Universidad Nacional de La Plata. Capítulo 5, 131-158.

Sili, M., Guibert, M. y Cara, R. B. (2015). Atlas de la Argentina rural. Buenos Aires: Capital Intelectual.

Silveira, M. L. (2008). Globalización y territorio usado: imperativos y solidaridades. Cuadernos del CENDES, 25(69), 1-19.

Stölen, K. A. (2004). La decencia de la desigualdad. Buenos Aires: Antropofagia.

Ybran, R. y Lacelli, A. (2016). Informe estadístico mercado de soja. Cuba: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA).

Published
20-12-2022
How to Cite
Lucero, P. A. (2022). Agroecological production as an alternative to agribusiness. Narratives of an experience in Junín (Buenos Aires, Argentina): . Murcian Journal of Anthropology, (29), 27–46. https://doi.org/10.6018/rmu.522331