Pre-post evaluation of a training activity on food and physical activity addressed to university students of the Melilla campus

Authors

  • E. Fernández -Gómez
  • MA. Sánchez-Ojeda
  • C. Enrique-Mirón
DOI: https://doi.org/10.6018/sportk.401141
Keywords: University Students, Knowledges, Nutrition, physical activity, formative activity

Abstract

Chronic non-communicable diseases are produced by an unhealthy lifestyle, like a poor diet and not perform physical activity. The knowledge about the diet and the physical exercise of the university students of the sanitary and educative field is essential for the promotion of the health and the prevention of illnesses. The objective of the study was to know how an extracurricular training activity influences the students in the knowledge about the nutrition and the physical activity. Through a pre-post design the answers given to an ad hoc questionnaire are analyzed. The results show the increase in knowledge after the educational intervention, with nursing students achieving the best scores. The extracurricular training activities are an effective instrument to acquire and reinforce, in a positive and highly motivational way, the knowledge of university students thus allowing their work in the field of health education.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arrivillaga, M., Salazar, I.C., Correa, D. (2003). Creencias sobre la salud y la relación con las prácticas de riesgo o de protección en jóvenes universitarios. Colombia Médica, 34, 186-195.

Badir, A., Tekkas, K., y Topán, S. (2015). Knowladge of cardiovascular disease in Turkish undergraduate nursing students. European Journal of Cardiovascular Nursing, 14(5), 441-449. doi: https://doi.org/10.1177/1474515114540554

Banegas, J. R., Rodríguez-Artalejo, F., y Graciani, A. (2002). Interacción de los factores de riesgo en las enfermedades crónicas. Revista Española de Salud Pública, 76, 01-05.

Bernárdez, M., Castro, L., Collins, A., y De La Montaña, J. (2013). Variaciones en la dieta de universitarios gallegos (campus de Ourense) con relación al patrón cardioprotector de la dieta mediterránea. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 2099-2016.

Cervera, F., Serrano, R., Vico, C., Milla, M., y García, M.J. (2013). Hábitos alimentarios y evaluación nutricional en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria, 28(2), 438-446.

Díaz, R., Carús, M., Macossay, C., y Barbosa, I. (2010). Efecto del estilo de vida en los hábitos y conductas alimentarias en universitarios. Revista Exploratoris, 1, 1-6.

Elley, C.R., Kerse, N., Arroll, B., y Robinson, E. (2003). Effectiveness of counselling patients on physical activity in general practice: cluster randomised controlled trial. British Medical Journal, 326(7393), 793. doi: 10.1136/bmj.326.7393.793

García Solis, M.A. (2004). El diplomado en nutrición y el licenciado en ciencias de la actividad física y el deporte en el ámbito de la nutrición deportiva. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, 4 (13), 58-72.

Gómez, J.I., y Salazar, N. (2010). Hábitos alimenticios en estudiantes universitarios de ciencias de la salud de Minatitlán. Tesis inédita de Doctorado. Universidad Veracruzana. Facultad de Enfermería, Minatitlán, México.

Gopalakrishnan, S., Ganeshkumar, P., Prakash, M. V., y Amalraj, V. (2012). Prevalence of overweight/obesity among the medical students, Malaysia. The Medical Journal of Malaysia, 67(4), 442-444.

Kotseva, K. (2008). Políticas preventivas globales. Estrategias a escala europea y mundial. Revista española de cardiología, 61(9), 960-970.

Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. (2017). Encuesta Nacional de Salud de España 2017. Recuperado de: https://www.mscbs.gob.es/estadEstudios/estadisticas/encuestaNacional/encuesta2017.htm.

Organización Mundial de la Salud (2002). Informe de Salud Mundial: 2002: Factores de Riesgo, Promoción de Vida Sana. Ginebra, Organización Mundial de la Salud.

Organización Mundial de la Salud (16 de febrero de 2018). Obesidad y sobrepeso. Recuperado de: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.

Portero López P, Cirne Lima R, Mathieu G. (2002). La intervención en adolescentes y jóvenes en la prevención y promoción de la salud. Revista Española de Salud Pública, 76,577-584.

Pozo, A., Cubero, J., y Ruiz, C. (2013). Previous knowledge in food and nutrition and its relationship to the body mass index of a group of students in a penitentiary centre Spanish; a resource in health education. ENSAYOS. Revista de la Facultad de Educación de Albacete 28, 87-100.

Rizo, M.M., González, N.G, y Cortés, E. (2014). Calidad de la dieta y estilos de vida en estudiantes de ciencias de la salud. Nutrición Hospitalaria, 29(1), 153-157.

Rodrigo Vega, M., Ejeda Manzanera, J. M., González Panero, M. D. P., Gurruchaga, M., y Teresa, M. (2014). Cambios en la adherencia a la dieta mediterránea en estudiantes de los Grados de Enfermería y de Magisterio tras cursar una asignatura de Nutrición. Nutrición Hospitalaria, 30(5), 1173-1180.

Romero, A., Cayuela, Ml, Molina, A., y Sousona, M. (2004). ¿Se alimentan correctamente nuestros jóvenes universitarios? Rol de Enfermería, 27(2), 134.

Sanchez Socarras, V., Fornons Fontdevila, D., Aguilar Martinez, A., Vaque Crusellas, C., y Mila Villarroel, R. (2015). Evolution of knowledge about eating disorders through an educational intervention in post-compulsory students. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 35(1), 32-41.

Sánchez, V., Aguilar, A., González, F., Esquius, L., y Vaqué, C. (2017). Evolución en los conocimientos sobre alimentación: una intervención educativa en estudiantes universitarios. Revista chilena de nutrición, 44(1), 19-27. doi: 10.4067/S0717-75182017000100003

Smith, B.J., Bauman, A.E., Bull, F.C., Booth, M.L., y Harris, M.F. (2000). Promoting physical activity in general practice: a controlled trial of written advice and information materials. British Journal of Sports Medicine, 34, 262-267.

Vargas, M. R., Barragán Hernández, O., Peralta Peña, S. L., Hernández Villa, E. A., Ontiveros Pérez, M., Favela Ocaño, M. A.,y Acuña Ruiz, M. J. Y. (2016). Factores de riesgo de enfermedades no transmisibles en académicos universitarios. Biotecnia, 18(1), 3-8.

Verifica. (2008). Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación. Grado en Enfermería de la Universidad de Granada. Recuperado de http://grados.ugr.es/enfermeria/pages/infoacademica/verificaenfermeria/!

Verifica. (2008). Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación. Grado en Fisioterapia de la Universidad de Granada. Recuperado de https://grados.ugr.es/fisioterapia/pages/infoacademica/verificafisioterapia/!

Verifica. (2013). Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación. Grado en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte por la Universidad de Granada. Recuperado de https://oficinavirtual.ugr.es/ConectaDocumenta/verDocumento.jsp

Published
27-10-2019
How to Cite
Fernández -Gómez, E., Sánchez-Ojeda, M., & Enrique-Mirón, C. (2019). Pre-post evaluation of a training activity on food and physical activity addressed to university students of the Melilla campus. SPORT TK-EuroAmerican Journal of Sport Sciences, 8(2), 73–80. https://doi.org/10.6018/sportk.401141
Issue
Section
Articles