Productive reconversion in Yucatan, Mexico: from maize and pastures to soybeans
Supporting Agencies
- Universidad Nacional Autónoma de México
Abstract
Soybeans in the state of Yucatan, Mexico, is a relatively new crop (as of 2009) that, however, has expanded rapidly on previously cultivated areas with corn and pastures for livestock. The objective of this article is to study the causes or factors that have motivated this expansion, as well as its effects on the agrarian and productive structure of Yucatan, all of which implies the analysis of agricultural policies and market incentives at different scales (local-global). One of the findings of the investigation revealed the existence of important differences between the two producing regions of this grain, the East and he South, among which is the typology of its producers, since while in the first the cultivation of soy is entreprenurial, the second prevails large producers (ejidatarios), who lease the lands of the southern ejidos, entering the landlords to a process of "productive exclusion". Without being the central objective, the negative effects that the cultivation of soybean has had in different areas (environment, biodiversity, deforestation, human and animal health), as well as the impact on Yucatan beekeepers are also pointed out.
Keywords: soybean; subsidies; land leasing; Yucatan; Mexico.
Downloads
References
APPENDINI, K. (2014): “Reconstructing the Maize Market in Rural Mexico”, Journal of Agrarian Change. vol. 14, no 1, p. 1–25.
BEBBINGTON, A. (2003): “Global networks and local developments: agendas for development geography”, Tijdschrift Economische en Sociale Geografie. vol. 94, no 3, p. 297–309.
CÁCERES, D. (2014): “Accumulation by dispossesion and socio–environmental conflicts caused by the expansion of agribusiness in Argentina”, Journal of Agrarian Change. vol. 15, no 1, p. 116–147.
CATZÍN (2018): Secretario del Comité Estatal de Productores de Soya, Periódico Por Esto, 14 de enero.
DUPUY, J. M., DURÁN, R., GARCÍA-CONTRERAS, G., ARELLANO, J., ACOSTA, E., LUGO, MÉNDEZ, M.E. y ANDRADE, M. (2015): “Conservation and Use”. Biodiversity and Conservation of the Yucatan Peninsula. En Islebe G.A., Calmé, S., León–Cortés, J. y Schmook, B. (Eds.), Springer International Publishing: Switzerland.
EAKIN, H., PERALES, H., APPENDINI, K. y SWEENEY, S. (2014): “Selling Maize in Mexico: The Persistence of Peasant Farming in an Era of Global Markets”, Development and Change. vol. 45, no 1, p. 133–155.
EASTMOND, A. y GARCÍA, A. (2010): “Impacto de los sistemas agropecuarios sobre la biodiversidad” Biodiversidad y Desarrollo Humano en Yucatán. En Durán R. y Méndez, M. (Eds.). CICY, PPD, FMAM, CONABIO, SEDUMA, pp. 98–104.
ECHÁNOVE, F. (2013): “Apoyos del gobierno a la comercialización de granos: los programas de agricultura por contrato y coberturas de precios”, Disponible en: http://subsidiosalcampo.org.mx/wp-includes/textos_pdf/coberturas.pdf [consulta: 3 de agosto de 2018].
ECHÁNOVE, F. (2016): “La expansión del cultivo de la soja en Campeche, México: Problemática y perspectivas”, Anales de Geografía. vol. 36, no 1, p. 49–69.
ECHÁNOVE, F. (2017): “Subsidies for Price Risk in Grains: The Case of Maize in Mexico”, Journal of Iberian and Latin American Research. vol. 23, no 1, p. 46–61.
ENTREPRENEUR (2017): “Qué es Agrotech y cómo lo puede aprovechar”. Disponible en: https://www.entrepreneur.com/article/300517 [consulta: 4 de agosto de 2018].
FAO (ORGANIZACIÓN DE LAS NACIONES UNIDAS PARA LA ALIMENTACIÓN Y LA AGRICULTURA) (2018a): International Prices. Disponible en: http://www.fao.org/giews/food-prices/tool/public/#/dataset/international [consulta: 13 de agosto de 2018].
FAO (ORGANIZACIÓN DE LAS NACIONES UNIDAS PARA LA ALIMENTACIÓN Y LA AGRICULTURA) (2018b): Disponible en: http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP [consulta: 29 julio de 2018].
FOX, J. y HAIGHT, L. (Eds.) (2010): Subsidios para la desigualdad: Las políticas públicas del maíz en México a partir del libre comercio. Disponible en: https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/Subsidios%20Para%20La%20Desigualdad.pdf [consulta: 2 septiembre de 2018].
GALINDO, M. (2016): “El cultivo de soya transgénica en Quintana Roo. Estudio de caso Ejido Salamanca, Bacalar”, Tesis de Maestría en Ciencias en Recursos Naturales y Desarrollo Rural, El Colegio de la Frontera Sur.
GELDER, J., KAMMERAAT, K. y KROES, H. (2008): “Soy consumption for feed and fuel in the European Union”. Disponible en: https://www.foeeurope.org/sites/default/files/press_releases/profundo20report20final1.pdf [consulta: 29 agosto de 2018].
GOBIERNO DEL ESTADO DE YUCATÁN (2016): Diario Oficial, Decreto 418/2016, 25 de octubre.
GÓMEZ, I. (2016): “A honey-sealed alliance: mayan Beekeepers in the Yucatan peninsula versus transgenic soybeans in Mexico’s last tropical forest”, Journal of Agrarian Change. vol. 16, no 4, p. 728–736.
GRAIN (2014): “2.4–D soy: waging war on peasants”. Disponible en: http://www.grain.org/article/entries/4945-2-4-d-soy-waging-war-on-peasants [consulta: 7 de agosto de 2018].
GWYNNE, R. (1998): “Globalisation, commodity chains and fruit exporting regions in Chile”, Tijdschrift en Economische en Sociale Geografie. vol. 90, p. 211–225.
HURNI, K., SCHNEIDER, A., HEINIMANN, A., NONG, D. y FOX, J. (2017): “Mapping the expansión of boom crops in Mainland Southeast Asia using dense time stacks of Landsat data”, Remote Sensing vol. 9, no 320, p. 1–26.
INAFED (INSTITUTO NACIONAL PARA EL FEDERALISMO Y EL DESARROLLO MUNICIPAL) (2010): Enciclopedia de los municipios y delegaciones de México. Disponible en: http://www.inafed.gob.mx/work/enciclopedia/EMM31yucatan/index.html. [consulta: 11 de julio de 2018].
LEGUIZAMÓN, A. (2016): “Environmental injustice in Argentina: struggles against genetically modified soy”. Journal of Agrarian Change. vol. 16, no 4, p. 684–692.
MASON, R. (2013): “Glyphosate: destructor of human health and biodiversity”. Disponible en: http://www.uccs.mx/downloads/index.php?id=file_529356c4891e4 [consulta: 30 julio de 2018].
MCKAY, B. y COLQUE, G. (2016): “Bolivia´s soy complex: the development of productive exclusión” The Journal of Peasant Studies., vol. 43, no 2, p. 583–610.
NC SOYBEAN PRODUCERS ASSOCIATION (2018): Disponible en: http://ncsoy.org/media-resources/uses-of-soybeans/ [consulta: 9 agosto de 2018].
OAS (Organization of American States) (2018): “Foreing Trade and Information System”. Disponible en: http://www.sice.oas.org/Trade/Mexcr_s/ListasMX.pdf [consulta: 30 julio de 2018].
OMS (Organización Mundial de la Salud) (2015): “Evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides”,. Disponible en: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf [consulta: 7 julio de 2018].
OYHANTCABAL, G. y NARBONDO, I. (2014): “Radiografía del agronegocio sojero uruguayo”, Revista Alernativa. vol. 1, p. 78–107.
PIEDRA, M. (2016): “El cultivo de soya transgénica en Quintana Roo. Estudio de caso Ejido Salamanca, Bacalar”, Tesis de Maestría, El Colegio de la Frontera Sur.
PORTER, L., BONILLA, M., GARCIA, E. y MORTEO, S. (2015): “Forest Ecosystems and Conservation”. Biodiversity and Conservation of the Yucatan Peninsula. En Islebe G.A., Calmé, S., León–Cortés, J. y Schmook, B. (Eds.). Springer International Publishing: Switzerland.
REBORATTI, C. (2010): “Un mar de soja: la nueva agricultura en Argentina y sus consecuencias”, Revista de Geografía Norte Grande. vol. 45, p. 63–76.
SAGARPA (SECRETARÍA DE AGRICULTURA, GANADERÍA, DESARROLLO RURAL, PESCA Y ALIMENTACIÓN) (2018): “Incentivos a cultivos de Oleaginosas PV 2017”. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/307939/CONVOCATORIA_OLEAGINOSASPV_2017 [consulta: 2 agosto de 2018].
SARMIENTO, J., ULIBARRI, H. y CANTO, A. (2010): “Estructura y dinámica económica del sector primario”. Biodiversidad y Desarrollo Humano en Yucatán. En Durán R. y Méndez, M. (Eds.). CICY, PPD, FMAM, CONABIO, SEDUMA: México, pp. 98–104.
SHAFFER, G. (2016): “Controlling Weeds in No-Till, Non-GMO Soybeans”. Disponible en: https://www.no-tillfarmer.com/articles/6274-controlling-weeds-in-no-till-non-gmo-soybeans [consulta: 27 agosto de 2018].
SIAP (SERVICIO DE INFORMACIÓN AGROALIMENTARIA Y PESQUERA) (2017): Yucatán. Infografía Agroalimentaria 2016. Disponible en: http://online.pubhtml5.com/slhh/zybo/ [consulta: 21 abril de 2018].
SIAP (SERVICIO DE INFORMACIÓN AGROALIMENTARIA Y PESQUERA) (2018): Disponible en: https://www.gob.mx/siap/ [consulta: 24 mayo de 2018].
TORRES, G. (2016): “La común anomalía del ejido posrevolucionario. Disonancias normativas y mercantilización de la tierra en el sur de Yucatán”. CIESAS–Casa Chata: México, pp. 31-144.
TORRES, G. (2018): “Nosotros decimos Ma’: la lucha contra la soya transgénica y la rearticulación de la identidad maya en la península de Yucatán”. The Journal of Latin American and Caribbean Anthropology., vol. 23, no 2, p. 262–280.
TRIBUNA DE CAMPECHE (2018): “SEDER no ha pagado el Peso a Peso”, 8 de agosto.
USDA (DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA DE ESTADOS UNIDOS) (FAS) (2018a): “World Agricultural Production” Disponible en: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf [consulta: 24 agosto de 2018].
USDA (DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA DE ESTADOS UNIDOS) (FAS) (2018b): “Oilseeds: World Markets and Trade”. Disponible en: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/oilseeds.pdf [consulta: 28 febrero de 2018].
USDA (DEPARTAMENTO DE AGRICULTURA DE ESTADOS UNIDOS) (FAS) (2018c): Disponible en: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/advQuery [consulta: 24 mayo de 2018].
VILLANUEVA, G., ECHAZARRETA, R., GONZÁLEZ, C., ROUBIK, D. y MOGUEL, Y. (2014): “Transgenic soybean pollen (Glycine max L.) in honey from the Yucatán península”, Nature: Scientific Report vol. 4 (4022).
WHO (WORLD HEALTH ORGANIZATION) (2015): “IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides”. Disponible en: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf [consulta: 18 agosto de 2018].
WWF (WORLD WIDE FUND FOR NATURE) (2017): “Soy Facts and Data”. Disponible en: http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/agriculture/soy/facts/ [consulta: 12 enero de 2018].
YÚNEZ–NAUDE, A. (2014): “Old foods and new consumers in Mexico under economic reforms”. African Journal of Agriculture of Agricultural and Resource Economics, vol. 9, no 1, p. 33-53.
ZÁRATE, G. (1998): “Markets and Biodiversity in the Yucatan”. Ponencia presentada en el Congreso de LASA 1998, Chicago, USA.
The manuscripts published in Papeles de Geografía are subject to the following terms and conditions:
1. The publishing house of the University of Murcia (Servicio de Publicaciones de la Universidad de Murcia) keeps the copyright of the published manuscripts favouring and allowing the use and distribution of such works under the licence in 2 below.
© Servicio de Publicaciones, Universidad de Murcia, 2011
2. Manuscripts are published electronically under an Attribution Non-Commercial No Derivatives 3.0 Unported Creative Commons Licence Spain (Legal text). Readers are free to copy, use, share and redistribute the material in any medium or format as long as (i) appropriate credit is given to authors and original source (journal, publishing house and URL); (ii) the material is not used for commercial purposes and (iii) this licence and restrictions are stated.
3. Self-archive. Authors are allowed and encouraged to distribute pre-print versions (prior to evaluation) and/or post-print versions (after evaluation and accepted for publication) of their manuscripts. This favours the dissemination and early distribution of scientific knowledge and citing.