ETHOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL SELECTION CRITERIA OF LIDIA CATTLE FOR POPULAR CELEBRATIONS
Abstract
Popular celebrations constitute the majority type of bullfighting spectacle in our country and the lidia cattle that participate in them, being of the same breed, are very different from those destined for ordinary celebrations (corridas). In this work, an analysis of the ethological and morphological selection carried out in popular celebration livestock farms is carried out, classifying and studying each ethological and morphological pattern recorded.
100 farmers are surveyed, recording and defining the ethological and morphological patterns that they value in the selection of reproductive animals.
30 ethological parameters are recorded, 13 defined in a similar way and 17 with different definitions. Of all of them, 8 are common to the ethograms published for ordinary celebrations. 14 are registered by more than 95% of the ranchers, with bravery, breed, mobility and promptness being the most valued and the parameters: cleverness, agility, recovery and durability specific to popular celebrations.
The majority of popular cattle ranches do not belong to any pure genetic line or breeding. The work defines the characteristic phenotype of the cow and bull that participate in these, describing each anatomical region (head, trunk, limbs and rump). Likewise, each morphological parameter has been classified in order of importance, with “antlers”, “body size and proportion” and “legs” being the most valued. There are morphological traits recorded more frequently in cattle from popular celebrations such as: “aleonado”, “chicken butt” or “engatillado”.
Finally, we see how the farmer prioritizes certain parameters depending on the sex of the animals. Likewise, morphological differences are observed depending on the nutritional management of the animals and the latitude, with animals being preferably light and small in northern livestock farms dependent on grass and with a colder climate, on the other hand, larger individuals in farms in the Mediterranean basin where feed and agricultural by-products are administered in a warm climate.
Downloads
References
Almenara, J., & García, R. (2004). Evaluación de la bravura de los toros lidiados en la feria de San Isidro 2004, mediante la escala EBL-10. Tercio de Varas, El Puerto de Santa María, 12, 19-21.
Almenara, J., & García, R. (2011). Assessment scale for behaviour in bullfighting cattle (EBL-10): Reliability and validity. Archivos de Zootecnia, 60, 215-224.
Barga Bensusán, R. (1980). El toro de lidia: Datos biométricos y encuesta estudio sobre el síndrome de las caídas. Ediciones Sanidad y Seguridad Social.
Barga Bensusán, R. (1995). El toro de lidia. Alianza Editorial.
Calero, D., Reinel, J., Bartolomé, D. J., Muñoz, J. E., & González, M. F. (2020). Valoración genética de unidades comportamentales en una ganadería de lidia colombiana. Acta Agronómica, 69(2), 145-154. https://doi.org/10.15446/acag.v69n2.57710
Calvo, L. A. (2006). Escuela gráfica de toros. Colegio de Veterinarios de Valladolid.
Cañón, J. (2005). Selección de los caracteres de comportamiento en la raza bovina de lidia. En VII Symposium del Toro de Lidia (Zafra, Badajoz).
Domecq, J. P. (2009). Del toreo a la bravura. Ed. Alianza.
Fernández Salcedo, L. (1959). Los cien puntos de la bravura. Ganadería, 197, 652-655.
Fernández, J. (2008). Origen y creación del toro de lidia. En VI Jornadas sobre ganado de lidia. Ed. Universidad Pública de Navarra.
Fuentes, F. C., Sánchez, J. M., Sanes, M., Meseguer, J. M., & Gonzalo, C. (2001). Caractérisation de certains paramètres biométriques chez le taureau de combat. Revue Médicine Vétérinaire, 152(2), 157-164.
Fuente, D., Guerra, J., Herrero, C., & Morales, J. (1997). Estudio del crecimiento del asta de las reses lidiadas en la plaza de toros de Las Ventas durante las temporadas taurinas 1995-1996. En III Simposium Nacional del Toro de Lidia (pp. 139-144). Zafra.
Fuente, D., Gómez, J. P., Guerra, J., Morales, J., Carpintero, M., Durán, J. M., ... & Urquía, J. J. (1999). Estudio estadístico de los cuernos de toros lidiados durante las temporadas de 1998 y 1999 en la plaza de toros de Las Ventas en función del encaste de procedencia e importancia de la lupa binocular en el análisis de los mismos. En IV Symposium Nacional del Toro de Lidia (pp. 249-253). Zafra.
Gamón, M. J., Sanes, J. M., Abellán, E., & Seva, J. (2023). Evolución del concurso de ganaderías “Ciudad de Segorbe” y valoración de caracteres de comportamiento y morfológicos de los bovinos de lidia según sus criadores. Anales de Veterinaria (Murcia), 37, 1-19. https://doi.org/10.6018/analesvet.557351
García, R., & Almenara, J. (2005). Behaviour assessment in fighting bovines. Comunicación presentada en el European Congress of Psychology.
García-Llamazares, J. L. (2008). El veterinario en los espectáculos taurinos. Colegio Oficial de Veterinarios de León.
González-Gordon, & Almenara. (2023). Análisis comparativo entre el sistema tradicional y la escala de evaluación de la bravura para bovinos de lidia (EBL-10) en el proceso de selección ganadera. Archivos de Zootecnia, 72(279), 212-218.
Ibáñez, M. (2003). Comportamiento del vacuno. En VI Symposium del Toro de Lidia. Zafra, Badajoz.
Lomillos, J. M., & Alonso, M. E. (2019). Revisión de la alimentación de la raza de lidia y caracterización de las principales patologías asociadas al cebo del toro en la actualidad. ITEA-Información Técnica Económica Agraria, 115(4), 376-398.
Lomillos, J. M., & Alonso, M. E. (2020). Morphometric characterization of the Lidia cattle breed. Animals, 10(1180). https://doi.org/10.3390/ani10071180
Martín, R. (1984). Estudio anatómico y biométrico de la cornamenta del toro de lidia. Medicina Veterinaria, 1(11), 545-553.
Mazón, J., Albalate, U., Hernández, M., Soler, R., López, M., & Gil, M. (2006). Querencias: Un paseo por la ganadería brava valenciana. Diputación de Valencia.
Mazón, J. (2016). Bou de carrer de la comunidad valenciana: Caracterización etnológica y de comportamiento. Economía de su explotación (Tesis doctoral, Universidad de Zaragoza, Facultad de Veterinaria).
Mira, F. (1999). Hierros y encastes del toro de lidia. Ed. Guadalquivir.
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. (2011). Resolución de la Dirección General de Producciones y Mercados Agrarios, por la que se aprueba el programa de cría de la raza bovina de lidia.
Ministerio de Cultura y Deporte. (2024). Estadística de asuntos taurinos, 2023.
Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. (2024). Sistema Nacional de Información de Razas (ARCA).
Mínguez, G. (2014). Estudio del comportamiento de animales de casta Navarra. Proyecto Fin de Carrera, E.T.S. de Ingenieros Agrónomos, Universidad Pública de Navarra.
Montero, I. (1981). Relación entre la conducta del toro en los corrales y su lidia. Archivos de Zootecnia, 30(117), 119-125.
Pastor, J. M., Ibáñez, J., Mollá, A., & Soler, Á. (2019). Impacto económico de los bous al carrer en la Comunitat Valenciana.
Prieto, J. L. (2013). Guía de campo del toro de lidia: Pintas, particularidades y encornaduras. Editorial Almuzara.
Real Decreto 1040/1985, de 25 de mayo, sobre traspaso de funciones y servicios de la Administración del Estado a la Comunidad Valenciana en materia de espectáculos.
Rodríguez Montesinos, A. (2002). Prototipos raciales del vacuno de lidia. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Rodríguez Montesinos, A. (2023). Entre campos y ruedos. C.G.C.O. Veterinarios de España.
Sanes, M., Meseguer, J. M., & Fuentes, F. C. (1997). Valoración de algunos parámetros zoométricos de posible interés en el toro de lidia. En II Congreso Mundial Taurino de Veterinaria (pp. 245-249). Córdoba.
Sánchez, J. M., Riol, J. A., Eguren, V. G., & Gaudioso, V. R. (1990). Comportamiento del toro de lidia frente al caballo y muleta: Aspectos aplicativos a la selección de la raza. Archivos de Zootecnia, 39(144), 165-174.
San José, J. (2023). Reta de casta Navarra, de la calle al ruedo. La Cátedra Taurina.
Copyright (c) 2024 Servicio de Publicaciones, University of Murcia (Spain)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Creative Commons Attribution 4.0
The works published in this journal are subject to the following terms:
1. The Publications Service of the University of Murcia (the publisher) retains the property rights (copyright) of published works, and encourages and enables the reuse of the same under the license specified in paragraph 2.
© Servicio de Publicaciones, Universidad de Murcia, 2019
2. The works are published in the online edition of the journal under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (legal text). You can copy, use, distribute, transmit and publicly display, provided that: i) you cite the author and the original source of publication (journal, editorial and URL of the work), ii) are not used for commercial purposes, iii ) mentions the existence and specifications of this license.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
3. Conditions of self-archiving. Is allowed and encouraged the authors to disseminate electronically pre-print versions (version before being evaluated and sent to the journal) and / or post-print (version reviewed and accepted for publication) of their works before publication, as it encourages its earliest circulation and diffusion and thus a possible increase in its citation and scope between the academic community. RoMEO Color: Green.