Segureño ovine transhumance: an opportunity for veterinary innovation teaching
Abstract
The importance of lamb production in the Southeast, the existence of ovine trashumants in Sierra de Segura and the consideration of transhumance as a representative manifestation of the intangible cultural heritage has leaded us to explore the teaching potential of transhumance with segureño sheep for veterinary students. Between 2016 and 2018, four professors and eighteen veterinary students from the University of Murcia and the University CEU Cardenal Herrera of Valencia have participated during nineteen days in transhumance. Within the generated teaching innovation activities highlights the photographic exposition “La Vereda de los Pontoneros” and the documentary “Trashumancia, la última frontera”. We propose the integration of a week of transhumance within the practical period with the Asociación Nacional de Criadores de Ovino Segureño (ANCOS), we discuss its inclusion in the Veterinary Degree program of the University of Murcia and we evidence the teaching interest of this immersive activity which widely approach others fields than veterinary ones.Downloads
References
BERMÚDEZ SÁNCHEZ, J. 2017: El dominio público pecuario. Ambienta, 120: 112-123.
CAMINO DE SAN JUAN DE LA CRUZ. 2020: Recuperado de https://caminodesanjuandelacruz.org/. Fecha de acceso 20 de enero de 2020.
CASARES, B., SALGUERO, C. 2019: Trashumancia y el impacto a los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Contrainformación.es. Septiembre de 2019. Recuperado de https://contrainformacion.es/trashumancia-y-el-impacto-a-los-ods/. Fecha de acceso 20 de enero de 2020.
DEL ÁLAMO GÓMEZ, M. (Ed.). 2017: Vías pecuarias, un patrimonio único. Ambienta, 120: 1-144.
DESCRIPCIÓN DEL GRADO EN VETERINARIA. 2020. Recuperado de https://www.um.es/web/veterinaria/contenido/estudios/grados/veterinaria/descripcion#competencias. Fecha de acceso 11 de enero de 2020.
EFSA (EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY). 2019. SCIENTIFIC REPORT ON THE EUROPEAN UNION ONE HEALTH 2018 ZOONOSES REPORT. 2019: EFSA Journal 2019;17(12):5926, 276 pp.
FOSTER, D.M., SYLVESTER, H.J, SCHOENFELD-TACHER, R. M. 2018. Evaluation of an Immersive Farm Experience to Teach and Attract Veterinary Students to Food-Animal Medicine. Journal of Veterinary Medical Education 5(1):64-75.
GARZÓN HEYDT, J. 2017: 25 años recuperando la trashumancia en España. Ambienta, 120: 42-57.
GIMÉNEZ MARTÍNEZ, L. 2019: Por Caminos de Trashumancia con San Juan de la Cruz. Natursport. Murcia. 99 págs.
HEVIA, V. Y GONZÁLEZ, J., 2017: El valor de las vías pecuarias como reservorios de biodiversidad y generadoras de servicios de los ecosistemas. Ambienta, 120:58-67.
HERRÁIZ SERRANO, O., 2017. Las vías pecuarias como recursos ambientales. Ambienta, 120:88-101.
IGP (INDICACIÓN GEOGRÁFICA PROTEGIDA) CORDERO SEGUREÑO. 2020: Recuperado de https://www.igpcorderosegureno.com. Fecha de acceso 20 de enero de 2020.
LACASTA D. 2019: Blog “Con la trashumancia”. Recuperado de http://conlatrashumancia.blogspot.com/. Fecha de acceso 16 de enero de 2020.
LEY 3/1995, DE 23 DE MARZO, DE VÍAS PECUARIAS. 1995: BOE. 71, de 24 de marzo de 1995.
MILLION M, RAOULT D. 2015: Recent advances in the study of Q fever epidemiology, diagnosis and management. Journal of Infection. 2015;71:S2-S9.
MINISTERIO DE AGRICULTURA, ALIMENTACIÓN Y MEDIO AMBIENTE (MAPA). 2013: Libro Blanco de la trashumancia en España. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (Ed.) Madrid, 217 págs.
MINISTERIO DE AGRICULTURA, PESCA Y ALIMENTACIÓN (MAPA), 2019. Informe del Consumo Alimentario en España 2018. 538 págs. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (Ed.) Madrid 2019.
MINISTERIO DE AGRICULTURA, ALIMENTACIÓN Y MEDIO AMBIENTE (MAPA). 2020: Programa Nacional de Erradicación de la Brucelosis Ovina y Caprina (B. Melitensis.) V 2019-2020 ver 2020. 23 págs. Recuperado de https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/temas/sanidad-animal-higiene-ganadera/programaboc2019-2020verfinal_tcm30-500269.pdf.
MINISTERIO DE SANIDAD, CONSUMO Y BIENESTAR SOCIAL (MSCBS). 2016: Guía de Actuación ante Picadura de Garrapata. Recuperado de https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/enfermedadesEmergentes/Crimea_Congo/docs/Guia_actuacion_picadura_garrapata_20161014.pdf. Fecha de acceso 15 de enero de 2020.
PUNTAS, J.A. 2019: Extensificación de los modelos productivos y su influencia en la sostenibilidad. Tierras (Ovino). 28: 82-84.
RAMO, M.A., , MONTEAGUDO, L.V., TEJEDOR, M..T., SIERRA, I. 2018: The ovine variety “Merino de los Montes Universales” and its good adaptation to traditional transhumant breeding system. Small Ruminant Research 166: 35–40.
REAL DECRETO 385/2017, DE 8 DE ABRIL, POR EL QUE SE DECLARA LA TRASHUMANCIA COMO MANIFESTACIÓN REPRESENTATIVA DEL PATRIMONIO CULTURAL INMATERIAL.2017: BOE. 86, de 11 de abril de 2017.
RED NACIONAL DE GRANJAS TÍPICAS (RENGRATI). 2018: Resultados del Ejercicio Económico de 2017 de Ovino de Carne. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (Ed): 36 págs. Recuperado de https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/temas/produccion-y-mercados-ganaderos/sectores-ganaderos/red-de-granjas-tipicas/ Fecha de acceso 14 de enero de 2020.
SÁNCHEZ-SÁNCHEZ, M. A (2019). Las Vías Pecuarias de la Región de Murcia. Valoración y Potencialidades como Recurso Turístico. Espacio, Tiempo y Forma (Serie VI. Geografía) 12: 265–284.
SÁNCHEZ, A., PRATS-VAN DER HAM, M., TATAY-DUALDE, J., PATERNA, A., DE LA FE, C., GÓMEZ-MARTÍN, A., CORRALES, JC., CONTRERAS, A. 2017: Zoonoses in Veterinary Students: A Systematic Review of the Literature. PLoS ONE 12(1): e0169534
TRASHUMANCIA E INNOVACIÓN DOCENTE. 2020. Recuperado de https://www.um.es/web/sanidadderumiantes/practicas-con-ganaderias-trashumantes. Fecha de acceso 30 de enero de 2020.
TRASHUMANCIA, LA ÚLTIMA FRONTERA (Documental). 2019. Produce: Universidad CEU Cardenal Herrera. CEU Universities. Dirección: Ángel Gómez y Alberto Ramírez. Guion: Ángel Gómez y Antonio Contreras. 47 minutos.
UNESCO (Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura). 2020: Lista Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad. Recuperado de https://ich.unesco.org/es/listas. Fecha de acceso 8 de enero de 2020.
VACAS FERNÁNDEZ, C. 2018: Evolución de la Oveja Segureña en Murcia durante el último medio siglo (1965-2015) y su posible futuro. Consejería de Agua, Agricultura, Ganadería y Pesca –CARM- (Ed): 196 págs.
VERDU JR., LOBO JM., SÁNCHEZ-PIÑERO F., BELÉN GALLEGO B., NUMA C., LUMARET JP, CORTEZ V., ORTIZ AJ., TONELLI M., GARCÍA-TEBA JP., REY A., RODRÍGUEZ A., DURÁN J. 2018: Ivermectin residues disrupt dung beetle diversity, soil properties and ecosystem functioning: An interdisciplinary field study. Science of the Total Environment 618: 219–228
VILLAVILLA, H. 2015: 20 años de la Ley de Vías Pecuarias. El Ecologista. 84:28-31.
Copyright (c) 2021 Servicio de Publicaciones, University of Murcia (Spain)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Creative Commons Attribution 4.0
The works published in this journal are subject to the following terms:
1. The Publications Service of the University of Murcia (the publisher) retains the property rights (copyright) of published works, and encourages and enables the reuse of the same under the license specified in paragraph 2.
© Servicio de Publicaciones, Universidad de Murcia, 2019
2. The works are published in the online edition of the journal under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (legal text). You can copy, use, distribute, transmit and publicly display, provided that: i) you cite the author and the original source of publication (journal, editorial and URL of the work), ii) are not used for commercial purposes, iii ) mentions the existence and specifications of this license.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
3. Conditions of self-archiving. Is allowed and encouraged the authors to disseminate electronically pre-print versions (version before being evaluated and sent to the journal) and / or post-print (version reviewed and accepted for publication) of their works before publication, as it encourages its earliest circulation and diffusion and thus a possible increase in its citation and scope between the academic community. RoMEO Color: Green.