INFLUENCE OF FAT THICKNESS, INTRAMUSCULAR FAT AND SEX ON PIG MEAT QUALITY

Authors

  • J. Pedauyé
  • S. Bañón
  • M. Quiñonero
  • M. B. López
  • M. D. Garrido
Keywords: grasa intrarmuscular, panículo graso, sexo, calidad carne, porcino

Abstract

The effect of fat thickness, intrarnuscular fat and sex on pig meat quality has been studied. Meat quality was assessed by measuring pH, interna1 light scattering and electrical conductivity at 45 min and 24 h post-mortem in the Longíssimus thoracis (LT) y Semimembranosus (SM) muscles. In the same way. the following parameters were investigated in SM rnuscle: colour (CIE L*). water holding capacity, soluble proteins, pigment content and moisture. The relationship between muscle fat, fat tickness and rneat quality was poor. However, fatter meats tended to have less pigment and more CIE L* value. There were differences in ultimate pH, WHC, IMF, fat thickness, moisture and CIE L* between entire males and gilts

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Author Biographies

J. Pedauyé

U.D. Tecnología de los Alimentos Dpto. Anatomía y Anatomía Patológicas Comparadas y Tecnología de los Alimentos Universidad de Murcia

S. Bañón

U.D. Tecnología de los Alimentos Dpto. Anatomía y Anatomía Patológicas Comparadas y Tecnología de los Alimentos Universidad de Murcia

M. Quiñonero

Consejena de Sanidad Comunidad Autónoma de Murcia

M. B. López

U.D. Tecnología de los Alimentos Dpto. Anatomía y Anatomía Patológicas Comparadas y Tecnología de los Alimentos Universidad de Murcia

M. D. Garrido

U.D. Tecnología de los Alimentos Dpto. Anatomía y Anatomía Patológicas Comparadas y Tecnología de los Alimentos Universidad de Murcia
How to Cite
Pedauyé, J., Bañón, S., Quiñonero, M., López, M. B., & Garrido, M. D. (1994). INFLUENCE OF FAT THICKNESS, INTRAMUSCULAR FAT AND SEX ON PIG MEAT QUALITY. Anales de Veterinaria de Murcia, 17–24. Retrieved from https://revistas.um.es/analesvet/article/view/18921
Issue
Section
Trabajos Fin de Grado/Fin de Máster