ACORDÓ ENTRE FILÓLOGOS, PALEÓGRAFOS E HISTORIADORES - Fernández de Viana y Vieites, José Ignacio (Medievalismo, 1995)
Como galego da diáspora —non desexada— escribinlle ó diario ABC unha carta, que foi publicada máis ou menos ó mes do seu envío, mutilada, pensó, ó gusto do seu director, na que lie expuña algunhas consideracións acerca dunha carta dun lector publicada alf o 20-01-95, baixo o título A Coruña. Nela suprimíronse frases, pensó que claves, que non tiñan ningunha intención de atentar á dignidade, parcialidade, etc. de calquera persoa física ou xurídica, tocantes a posturas sobre o tema, baseadas en informes «técnicos» —mellor políticos— dictados pola divisa da cidade de París. Así mesmo referíame a certas frases, como «el respaldo mayoritario de los coruñeses» e «encerrarse en el 'hórreo' de la aldea», para defender o topónimo La Coruña fronte a A Coruña, a que en temas de Gramática Histórica —ou de calquera outra especialidade na que teña parte a palabra «historia» e os seus derivados, de cando en vez de túrpase a realidade e o pasado para obter rendibilidade política. (¡Os erros da normalización lingüística son ás veces conscientes!). (...)