L'arbitratge regi a la ciutat de Xátiva en el context previ a la introducció de la insaculació (1416-1427) - Bernabeu Borja, Sandra (Medievalismo, 2017)
Estudi documental que analitza com, a inicis del regnat d’Alfons el Magnànim, la sistemàtica lluita de bàndols entre el patriciat urbà a la ciutat de Xàtiva va determinar una ingerència règia cada vegada més decidida en les eleccions municipals. En aquest sentit, a partir de fonts arxivístiques reials i municipals, la recerca presenta el marc sociopolític existent en dita ciutat i quines foren les primeres petjades de l’arbitratge monàrquic desenvolupat per dit sobirà. En concret, s’exposen els procediments electorals municipals que es succeïren a Xàtiva des de 1416, el fracàs dels quals conduirà a l’atorgament –per primera vegada a la Corona d’Aragó– del privilegi d’insaculació en 1427.