«Per fer e sostenir joch». Eren ludòpates els valencians de la Baixa Edat Mitjana? Racons, espais i protagonistes del joc clandestí a la València baix medieval (segles XIV-XVI) - Barber Blasco, Alberto (Medievalismo, 2025)
Aquest treball analitza la incidència i problemàtica dels jocs d’atzar a la ciutat de València durant la baixa edat mitjana. Per poder fer-ho hem abordat aquesta temàtica des de diferents perspectives: legislatives, judicials i morals. En aquest sentit, s’ha establert l’evolució legal sobre els jocs d’apostes a la Corona d’Aragó, així com de la normativa municipal d’algunes viles valencianes, centrant-nos especialment en la de la ciutat de València. S’ofereixen dades sobre el volum i la representativitat de les multes per joc en comparació amb la resta de tipologies delictives perseguides per la justícia criminal. S’analitza el paper i els discursos dels intel·lectuals i moralistes del moment en relació amb el joc. I, finalment, es donen a conèixer quins eren els principals espais que apareixen registrats a les sancions i s’hi assenyalen quins van ser alguns dels principals promotors i organitzadors d’aquestes partides il·lícites.