Assistència als pobres en la València baixmedieval: funcionament i finances de l’Almoina de la Seu (1372-1379) - Valls Olivares, Eladi (Medievalismo, 2024)
L’Almoina de la Seu de València, fundada en 1303, va nàixer en un context en què les dinàmiques urbanes evidenciaren la pobresa com el malaurat revers de la moneda del creixement econòmic i demogràfic baixmedieval. Igual que a la resta d’Europa, nombroses institucions assistencials sorgiren a València per tal d’alleujar les necessitats del creixent excedent demogràfic i laboral de la ciutat. L’atenció posada pels historiadors en moltes d’aquestes institucions, però, contrasta amb la total absència d’estudis dedicats a l’Almoina de la Seu. El present treball, doncs, pretén descriure el funcionament de la institució a través de la seua documentació comptable, començant a situar-la en el context més ampli de la caritat en la València baixmedieval.