Narrativa criminal escrita por mulleres: cinco novelas galegas - López, Teresa (Estudios Románicos, 2019)
En 1984 foi publicada Crime en Compostela, de Carlos G. Reigosa, considerada a obra inaugural da novela criminal en galego. A pesar do relativo éxito editorial do xénero, poucas escritoras o frecuentarán: a primeira, Laura Caveiro, autora de Polas inmensas e alleas fortunas(1995).Neste traballo revísanse as achegas posteriores das escritoras galegas á narrativa criminal –Matei un home(2003) de An Alfaya,Sete caveiras(2013) de Elena Gallego, O faro escuro(2015) de María López Sández e Compostela Noire(2016) de Blanca Riestra–, para as situar en relación cos clixés do xénero e coa definición de arquetipos de personaxes femeninos (e masculinos).